onsdag 7. september 2011

Brun saus (med variasjoner)

Brun saus, trinn for trinn
2½ ss melange
3 ss hvetemel
4 dl (ca.) kraft eller sjy
¼ ts salt
Smelt smør i kokekaret og la det bli gyllent før melet røres inn.
La blandingen bli jevnt brun. Rør godt hele tiden og ikke ha for sterk varme. Beregn ca. 10 minutter til å brune fett og mel, noe lengre tid hvis du har en stor porsjon.
Spe med varm kraft eller sky. Spe ca. halvparten av væsken om gangen. Kok sausen ca. 5 minutter etter at den er ferdigspedd. Smak til med salt og eventuelt andre smakstilsetninger.

Tips til variasjoner av Brun saus:
Brune sauser passer best til stekt kjøtt, gryteretter og eventuelt stekte fiskekaker. Her følger mange variasjoner:

Brun saus til stek av vilt, kalv og lam:
Til 1 posjon brun saus (se over) tilsettes 1 dl Lettrømme, Créme Fraîche eller Matfløte.
Brunost eller Snøfrisk gir god viltsmak.
I tilleg kan det smakssettes med 1 ss gele av tyttebær, rognebær eller rips.
Av krydder urter egner einerbær seg godt.

Viltsaus til kalv:
Smak til med matfløte og hakket estragon.

Viltsaus til lam:
Smak til med matfløte, hakket timian, hvitløk og einerbær.

Peppersaus:
Til 1 porsjon brun saus (se over) smakes det til med 22 ss røde eller grønne knuste, hele pepperkorn og 1 dl av væsken erstattes med Créme Fraîche.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar