6 dl vann
2 ss olje
25 g gjær
2 ts salt
4 dl sammalt rug grov
9 dl hvetemel
2 ss olje
25 g gjær
2 ts salt
4 dl sammalt rug grov
9 dl hvetemel
Varm vannet til ca 37°C. Ha oljen i. Rør gjæren ut i litt av vannet. Ha i resten av vannet, saltet og den sammalte rugen.
Bland så i bare så mye hvetemel at deigen blir lett å elte.
Arbeid deigen smidig og blank enten i kjøkkenmaskin eller for hånd. Strø på litt mel og dekk med plast eller kjøkkenhåndkle. La deigen heve 1 time.
Ta den på bordet og elt i litt mer mel. Del deigen i to, form den til lubne brød.
Strø litt rugmel over brødene. Legg dem på smurt plate eller plate dekket med bakepapir og la dem uten plast eller kjøkkenhåndkle, til dobbel størrelse, ca 30 min.
Snitt brødene med en sylskarp kniv. Skjær fire snitt, dypt og raskt.
Stek brødene på nederste rille i 30-35 min. Ved 200°C
Avkjøl på rist.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar